Het laden ...

Soja - een schat aan waardevolle bestanddelen!

Soja en producten die op basis van soja zijn vervaardigd, hebben over de hele wereld heel wat voorstanders. Dat is ook niet verwonderlijk. De eiwitten, vetzuren en fyto-oestrogenen die soja bevat, zijn bijzonder waardevol voor ons lichaam. Ook de medische sector heeft dit opgemerkt en soja is steeds vaker terug te vinden in geneesmiddelen en voedingssupplementen. Wat zijn de eigenschappen van soja en sojaproducten? Laten we even kijken!

Soja – voedende eigenschappen

Wat ons het meest interesseert, zijn de voedende eigenschappen van soja. Laten we even kijken wat er in 100 g soja zit.

De energetische waarde op een niveau van 446 kcal is al een aanwijzing dat dit voor een plant een relatief calorierijke voedingsmiddel is. De oorzaak van deze eigenschap ligt echter niet in suikers (zoals dit het geval is bij dikmakende gerechten en populaire vruchten), maar in het volwaardige eiwit waarvan we maar liefst 36,49 gram terugvinden in soja. Daarenboven heeft soja 9,3 g vezels, die een heilzame invloed hebben op onze darmwerking.

En wat nog? Een schat aan vitamines! In 100 g soja vinden we onder andere 6 mg vitamine C, heel wat vitamines uit de groepen A, B, E, K en foliumzuur. Ook mineralen zijn talrijk aanwezig. Soja vormt een rijke bron van onder andere kalium, fosfor en calcium. Bovendien bevat ze ijzer, magnesium, natrium, zink, koper, mangaan en seleen.

Toepassingen van soja

Iedereen heeft wel gehoord van de plant soja. Het is een peulvrucht uit de vlinderbloemenfamilie, die voorkomt in maar liefst 16 soorten, waarvan de sojaboon de meest populaire is. Het is een veeleisende plant die vruchtbare grond en veel zon nodig heeft, en daarom vinden we sojaplantages voornamelijk terug in Noord-Amerika, Azië en Zuid-Amerika. Als we echter goed zorgen voor onze sojateelt, dan levert dit dubbel en dik resultaat op. Deze plant is niet alleen bijzonder populair in de keuken (vanwege het hoge eiwitgehalte wordt ze als vleesvervanger bijzonder op prijs gesteld door veganisten), maar ook steeds populairder in de geneeskunde.

Soja voor de gezondheid

Wetenschappers hebben de gezondheidsbevorderende eigenschappen van soja al lang geleden onder de loep genomen en hebben een hele reeks onderzoeken en observaties uitgevoerd. De meest interessante conclusies kunnen worden getrokken op het gebied van kankerbestrijdende eigenschappen. Het blijkt immers dat het aantal kankergevallen lager ligt in landen waar er echt veel soja en sojaproducten worden gegeten (bv. in Japan). Dit kan onder andere verband houden met de fyto-oestrogenen, en in het bijzonder de isoflavonen zoals genisteïe, daidzeïne en glyciteïne, die in soja voorkomen. Natuurlijk houdt dit in het geval van Aziaten ook verband met de eetgewoontes en de voedingsfilosofie in het algemeen, maar wetenschappers hebben wel een correlatie opgemerkt tussen een sojarijk dieet en een kleiner aantal borstkankergevallen en lager sterftecijfer bij prostaatkanker bij mannen.

Hoe kan soja nog een invloed hebben op onze gezondheid? De vermelde aanwezigheid van fyto-oestrogenen kan helpen om de symptomen van de menopauze, zoals vapeurs of duizeligheid, te verzachten. Dit werd aangetoond door wetenschappers van de Universiteit van Melbourne. Hoe is dit mogelijk? Fyto-oestrogenen lijken qua bouw erg op oestrogenen die tijdens de menopauze in ons lichaam beginnen te ontbreken.

Volgens wetenschappers van de Universiteit van Illinois kunnen producten die rijk zijn aan soja-eiwit, bijdragen aan de reductie van leververvetting bij zwaarlijvigen (zelfs tot 20%). Onderzoekers van dezelfde universiteit hebben een experiment op ratten uitgevoerd om de invloed van een sojarijk dieet op de botten te testen. Het effect? Een hogere botdichtheid bij de knaagdieren, wat in de toekomst een aanzet kan geven voor onderzoek in de richting van osteoporoseprofylaxis bij mensen.

En dat is niet alles. De isoflavonen die in soja aanwezig zijn, regelen het lipoproteïnemetabolisme en verhogen als gevolg hiervan het niveau van “goede” cholesterol in het bloed en verlagen tegelijkertijd het niveau van slechte cholesterol. Dit kan ook helpen bij het regelen van de bloeddruk. We kunnen dus tot de conclusie komen dat ze een positieve invloed hebben op het bloedvatenstelsel.

Zoals je ziet, bevat soja een schat aan vitamines en mineralen die een niet te onderschatten invloed kunnen hebben op ons lichaam. Vooraleer we echter dit ingrediënt invoeren in ons menu, proberen we best enkele kleine porties met wat tussenpozen, want er zijn mensen bij wie soja allergische reacties uitlokt.



Bronnen:

http://www.mobot.org/MOBOT/research/APweb/orders/fabalesweb.htm#Fabaceae

Nowak A., Nasiona soi zwyczajnej – cenny surowiec dietetyczny i leczniczy (Sojabonen – een waardevolle voedende en medicinale grondstof), “Kosmos. Problem Nauk Biologicznych” (Kosmos. Problemen van de Biologische Wetenschappen). 2011, nr. 1-2

Kwiatkowska E., Fitoestrogeny sojowe w profilaktyce chorób cywilizacyjnych (Sojafyto-oestrogenen in de profylaxis van beschavingsziekten), “Postępy Fitoterapii” (Vooruitgang van de Fytotherapie) 2007, nr. 4

Dietary phytoestrogen intake in mid-life Australian-born women: relationship to health variables, online raadpleegbaar

University of Illinois study shows soy protein alleviates symptoms of fatty liver disease, online raadpleegbaar

Dietary soybean protein prevents bone loss in an ovariectomized rat model of osteoporosis, online raadpleegbaar