Het laden ...

Voordelen van arabinoxylaan

Arabinoxylaan biedt heel wat voordelen voor de gezondheid. In de eerste plaats versterkt het de werking van ons afweersysteem. Arabinoxylaan is een verbinding die afkomstig is uit de buitenhuls van granen zoals rijst en tarwe. Het is het hoofdbestanddeel van voedingsvezel, maar is ook verkrijgbaar in de vorm van voedingssupplement.

Toepassing

De alternatieve geneeskunde beveelt de eigenschappen van arabinoxylaan aan bij de volgende aandoeningen:

  • astma,

  • chronische vermoeidheid,

  • diabetes,

  • hartziekten,

  • hoge bloeddruk,

  • hoge cholesterol,

  • zwaarlijvigheid.

De belangrijkste toepassing van arabinoxylaan is echter de stimulering van het immuunsysteem bij mensen die een kankerbehandeling ondergaan. De behandeling kan worden toegepast als aanvulling op chemo- en radiotherapie, maar ook als versterking van het lichaam na chirurgische ingrepen. Belangrijk om weten is dat arabinoxylaan als prebioticum wordt beschouwd, d.w.z. als een stof die de groei van probiotische bacteriën stimuleert en de gezondheid van onze darmen verbetert en de werking van ons immuunsysteem stimuleert.

Gezondheidsvoordelen

Er zijn spijtig genoeg nog niet veel onderzoeken die de werking van voedingssupplementen met arabinoxylaan bevestigen. Er zijn echter wel bewijzen dat arabinoxylaan heel wat voordelen voor de gezondheid kan bieden.

Diabetes

Volgens onderzoek dat in 2004 in het European Journal of Clinical Nutrition werd gepubliceerd, kan arabinoxylaan helpen bij de behandeling van diabetes. Er werden 15 patiënten met diabetes onderworpen aan testen. Het dieet van een deel van hen werd aangevuld met brood en muffins die waren verrijkt met arabinoxylaan. De overigen kregen brood en gebak dat enkel was gemaakt van volkorenbloem en witte bloem. Na vijf weken bleek dat de deelnemers van het onderzoek die brood en gebak met arabinoxylaan hadden gekregen, een duidelijk betere controle van de bloedsuikerspiegel vertoonden.

Onderzoek dat in 2000 in het American Journal of Clinical Nutrition werd gepubliceerd, suggereert dat arabinoxylaan ook kan helpen bij het regelen van bloedsuikerspiegel bij mensen die niet lijden aan suikerziekte. Bij 14 gezonde deelnemers van het onderzoek werd vastgesteld dat ze na een ontbijt met brood dat was verrijkt met arabinoxylaan, een duidelijk lagere suikerconcentratie in het bloed hadden dan in de periode waarin ze brood uit volklorenbloem en witte bloem aten.

De gezondheid van het spijsverteringsstelsel

Een onderzoek dat in 2012 in het British Journal of Nutrition werd gepubliceerd, toont aan dat arabinoxylaan een invloed kan hebben op de verbetering van de gezondheid van de darmen. Er werden 63 gezonde mensen aan klinische tests onderworpen. De auteurs van het onderzoek merkten dat drie weken dagelijks gebruik van 10 g tarwezemelen die waren verrijkt met arabinoxylaan, leidde tot een verbetering van verschillende markers voor de gezondheid van het spijsverteringsstelsel.
Ze hadden onder andere een invloed op de daling van de frequentie van darmverstopping.

Zwaarlijvigheid

Inleidende testen suggereren dat arabinoxylaan zwaarlijvigheid kan tegengaan. Onderzoek dat in 2011 in PLoS One werd gepubliceerd, toont aan dat bij muizen die werden gevoed met een dieet dat verrijkt was met arabinoxylaan, een daling van het vetweefsel en stijging van het lichaamsgewicht werd geobserveerd. Bovendien daalde hun cholesterolniveau, verminderden ontstekingen en verbeterde hun gevoeligheid voor insuline. Momenteel is het echter nog niet geweten of arabinoxylaan zou kunnen helpen in de strijd tegen obesitas bij mensen.

Kanker

Arabinoxylaan geeft veelbelovende resultaten bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Onderzoek dat in 2010 in Anticancer Research werd gepubliceerd, heeft aangetoond dat de combinatie van arabinoxylaan en interventietherapie met inbegrip van chemotherapie een positief resultaat gaf bij de behandeling van leverkanker. In vergelijking met de controlegroep, die enkel aan interventietherapie werd onderworpen, hadden patiënten met combinatietherapie een lager ziekteherval, een hoger overlevingscijfer en een grotere daling van de omvang van de tumor. Het driejarige klinische onderzoek werd uitgevoerd bij 68 personen.
We mogen echter niet vergeten dat er verder onderzoek vereist is, vooraleer arabinoxylaan kan worden aanbevolen bij de behandeling van elk type kanker.

Waarschuwingen

Momenteel ontbreken er nog gegevens over de veiligheid van langdurig en regelmatig gebruik van arabinoxylaan. Aangezien arabinoxylaan de bloedsuikerspiegel kan doen dalen, bestaat er risico dat gebruik in combinatie met diabetesmedicatie schadelijke gevolgen kan hebben.

Men mag niet vergeten dat voedingssupplementen in grote mate niet gereguleerd zijn en niet op veiligheid zijn getest. In bepaalde gevallen kan een product doses leveren, die voor elk kruid afwijken van de opgegeven dosis. Het kan ook gebeuren dat het product verontreinigd is met andere stoffen, bv. metalen. Het is ook niet vastgesteld of het gebruik van supplementen door zwangere vrouwen, zogende moeders, kinderen en patiënten met farmacologische behandeling veilig is.

Waar kunnen we arabinoxylaan vinden?

Voedingssupplementen met arabinoxylaan zijn verkrijgbaar in bepaalde apotheken en winkels die gespecialiseerd zijn in natuurlijke producten. Je kunt ze ook online kopen.

Arabinoxylaan voor de gezondheid

Gelet op het beperkte aantal onderzoeken is het nog te vroeg om arabinoxylaan aan te bevelen bij het voorkomen of behandelen van ziekten. We mogen niet vergeten dat zelfbehandeling en vermijding of vertraging van professionele medische zorg ernstige gevolgen kan hebben. Als je overweegt om arabinoxylaan te gebruiken voor enigerlei gezondheidsdoeleinden, vergeet dan niet om je arts te raadplegen.