Het laden ...

Hoe kun je op natuurlijke wijze je weerstand opbouwen?

Ons immuunsysteem is bijzonder belangrijk voor ons lichaam, omdat het een schild vormt tegen externe en interne ziekteverwekkers. Door de weerstand van ons lichaam te versterken kunnen we onszelf beschermen tegen bacteriën, virussen, toxines en gemuteerde cellen. De correcte werking van de immunologische mechanismen hangt af van heel wat factoren, zoals onze levensstijl, een evenwichtig dieet, lichaamsactiviteiten en onze gezondheidstoestand. 

We worden geboren met een zekere weerstand, maar kunnen ze ook verwerven. Daarom is het belangrijk om op natuurlijke wijze ons lichaam en zijn capaciteit om ziekten te bestrijden te ondersteunen. Zeker nu de wereld het coronavirus moet bestrijden, mogen we niet vergeten om ons immuunsysteem te ondersteunen. Waar beginnen we dan best? 

Een volwaardig dieet

Een van de belangrijkste factoren die een invloed op de correcte werking van het menselijke immuunsysteem hebben, is een gepast dieet. Het is aangetoond dat stoornissen in verband met de voeding, zoals over- of ondergewicht, de weerstandsmechanismen van het lichaam kunnen verstoren. Hoe zou een gepast dieet er dan moeten uitzien en welke producten zouden we op het dagelijkse menu moeten zetten? 

1) Groenten en fruit 

Groenten en fruit zijn een rijke bron van heel wat vitamines en mineralen die noodzakelijk zijn om ons lichaam normaal te laten functioneren. Het meeste vitamine C is terug te vinden in zwarte bessen, peterselie, paprika’s, spruitjes, broccoli, aardbeien en sinaasappelen. Ook wortels, warmoes, spinazie, abrikozen, perziken en pruimen zijn aanraders. Ze bevatten een schat aan bètacaroteen, een chemische verbinding waardoor vitamine A wordt aangemaakt. 

Om de weerstand van ons lichaam te verbeteren moeten we ook bolgewassen in ons dieet opnemen. Dit zijn onder andere look, ui, bieslook en prei. Ze bevatten een hele reeks vitamines (C, A, E en B) en mineralen zoals ijzer, magnesium en zwavel. Bovendien hebben look en ui een ontstekingsremmende en antibacteriële werking.

2) Vitamine D-rijke producten 

Het is aangetoond dat vitamine D een belangrijke invloed heeft op de correcte werking van ons immuunsysteem. Daarom wordt aangeraden om producten te eten die veel vitamine D bevatten. De meest waardevolle bronnen van deze “zonnevitamine” zijn zeevis: paling, haring, zalm, makreel en tonijn. Om hun gezonde eigenschappen te behouden, worden ze bij voorkeur gekookt, gestoomd of gebakken in de oven. Vitamine D is ook terug te vinden in eigeel, melk, lever, boter en champignons.

Meer informatie over vitamine D in ons dieet is hier te vinden: Vitamine D in het dagelijkse dieet.

3) Ingelegde groenten

Zuurkool, augurken en bietjes in het zuur bevatten niet alleen een grote dosis vitamine C, maar hebben ook heel wat probiotische bacteriën die noodzakelijk zijn om een goede bacteriële flora te onderhouden. Tijdens het inmaken ontbinden de eenvoudige suikers tot melkzuur, dat de ontwikkeling van rottingsbacteriën voorkomt en zo de weerstand van het hele lichaam versterkt. 

4) Gefermenteerde melkproducten

Als we regelmatig gefermenteerde melkproducten nuttigen, heeft dit een positieve invloed op ons lichaam en verhoogt de weerstandscapaciteit van de darmen. Zulke producten zijn onder andere natuurlijke yoghurt en fruityoghurt, botermelk en kefir. Deze producten bevatten melkzuur, dat een positieve invloed heeft op de microflora in ons spijsverteringskanaal, en helpen ook osteoporose te voorkomen. 

Beperking van genotsmiddelen

Om de weerstand van ons lichaam te verbeteren moeten we in de eerste plaats het gebruik van genotsmiddelen beperken. Overmatig gebruik van alcohol vernietigt vitamines en micro-elementen die noodzakelijk zijn om ons afweersysteem goed te laten functioneren. Nicotine in tabak heeft dan weer een negatieve invloed op ons ademhalingsstelsel en irriteert de slijmvliezen. Alcohol en sigaretten verzwakken ons lichaam aanzienlijk en stellen het bloot aan talrijke infecties. 

Slaap en rust

Als je je afvraagt hoe je op natuurlijke wijze je afweersysteem kunt ondersteunen, zorg er dan voor dat je goed uitslaapt en veel rust. Een oververmoeid lichaam heeft geen kracht om zich te verweren tegen ziekteverwekkende factoren. Slaaptekort leidt tot een verlaagde productie van lymfocyten die noodzakelijk zijn om microben uit het lichaam te verwijderen en daardoor wordt de correcte werking van het immuunsysteem verstoord. Vergeet ook niet om stressvolle situaties te vermijden, want cortisol (het stresshormoon) vermindert het aantal witte bloedcellen en zo het vermogen van het lichaam om antilichamen te produceren. 

Lichaamsactiviteit

Het recept om op natuurlijke wijze onze weerstand te versterken, is evenwichtige lichaamsactiviteit. 30 minuten lichaamsactiviteit volstaat al om de productie van witte bloedcellen, d.w.z. leukocyten te stimuleren, die verantwoordelijk zijn voor de verdediging van ons lichaam tegen virussen en bacteriën. Hoewel momenteel heel wat vormen van lichaamsactiviteit door de coronaviruspandemie onmogelijk zijn geworden, mogen we toch niet vergeten om dagelijks te blijven bewegen en te trainen. We kunnen dit doen in onze tuin, op het balkon of zelfs gewoon op de vloer. 

Natuurlijke versterking van ons immuunsysteem is bijzonder belangrijk om ons te beschermen tegen allerlei infecties. We moeten niet alleen voor onze weerstand zorgen in periodes van groter risico op ziektes, maar ook het hele jaar door. Om te genieten van een goede gezondheid en vitaliteit mogen we dus niet vergeten om gezond te eten, voldoende te bewegen, genoeg rust te nemen en genotsmiddelen en stressvolle situaties te vermijden. 

 

Bronnen:

Cheung T., 100 sposobów na zwiększenie odporności (100 manieren om je weerstand te verbeteren), Vertaling J. Krzemień-Rusche. Wydawnictwo Helion, Gliwice 2010: 140.

Dymarska E.,  Czynniki modelujące układ immunologiczny człowieka (Factoren die het immuunsysteem van de mens moduleren), Zeszyty Naukowe Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy (Wetenschappelijke Geschriften van de Hogere Witelon-Staatsberoepsschool te Legnica), nr. 19(2)/2016

J. Gołąb et al, Immunologia (Immunologie), Wydawctwo Lekarskie PZWL, Warschau 2012.

Marta Sochocka, Zofia Błach-Olszewska, Mechanizmy wrodzonej odporności (Aangeboren weerstandsmechanismen), http://www.phmd.pl/api/files/view/1874.pdf

Naturalne sposoby na odporność (Natuurlijke manieren om weerstand op te bouwen), https://mojasilawitalnosci.pl/sila-w-niej/naturalne-sposoby-na-odpornosc