Het laden ...

Japans diëten zorgt voor meer welzijn

Rijst, zeevruchten, vis: dit zijn ongetwijfeld de kenmerken van de Japanse keuken, die als een van de gezondste ter wereld wordt beschouwd. En dit is niet zonder reden. Kijk maar naar de statistieken voor de levensduur in verschillende landen. De oudste vrouw ter wereld, Kane Tanaka, die in 2020 117 jaar is geworden, is afkomstig uit het land van de bloeiende kerselaars. We kunnen Japanners hun leeftijd benijden en volgens experts bestaat er geen twijfel dat dit onder andere de verdienste is van een gezond en tegelijk toch smakelijk en energierijk dieet.

Weinig calorieën, maar toch een vol gevoel

De Japanse keuken is laagcalorisch, maar de variëteit aan ingrediënten en de hoeveelheid genuttigde gerechten zorgt ervoor dat de Japanners enkele uren na de maaltijd toch geen hongerig gevoel hebben. Dit komt doordat elke maaltijd bestaat uit een aantal vaste onderdelen: soep, rijst en 2-3 gerechten, dit aangevuld met groene thee die voor een goede spijsvertering zorgt. Het is niet verwonderlijk dat de Japanners met zo’n dieet prat kunnen gaan op een heel laag percentage zwaarlijvigen. De laatste jaren was dit slechts 3 tot 5% van de bevolking.

Japanse gerechten ontlenen hun kenmerkende smaak hoofdzakelijk aan sojasaus, sake (rijstwijn), miso (gefermenteerde pasta van soja en rijst-, tarwe- of gerstmout), sesamolie en pikante wasabi. Interessant is het feit dat we wasabi helemaal niet associëren met vreugde en optimisme, terwijl deze specerij het lichaam stimuleert om endorfine, het “gelukshormoon” te produceren, dat ons een goed humeur geeft.

De meeste van deze producten kunnen we in de supermarkt vinden in de rekken met Aziatische voeding of in winkels met gezonde voeding, die steeds populairder worden. Daar kunnen we alles kopen wat we nodig hebben om heerlijke, traditionele Japanse gerechten te koken.

Zeevruchten als bron van waardevolle vitamines

Als we in onze eigen keuken willen proeven van Oosterse gerechten, dan moeten we bijzondere aandacht besteden aan zeevruchten. Zeevruchten bevatten heel wat waardevolle vitamines en mineralen, die een belangrijke invloed op onze gezondheid en ons humeur hebben. De meest populaire en vaakst gekozen producten zijn hieronder opgesomd.

  • Garnalen bevatten heel wat vitamine B12, B6, niacine en vitamine E. Ze vormen ook een bron van seleen, dat de weerstand van ons lichaam verbetert en schadelijke verbindingen uit ons lichaam helpt te verwijderen.

  • Kreeften zijn dan weer een bron van vitamine E, die een antioxidant is, de beschadiging van de celmembranen voorkomt en de opname van vitamine A en C ondersteunt. Kreeften zijn ook rijk aan koper, seleen, zink en fosfor.

  • Inktvissen bevatten mineralen die zeer zeldzaam zijn in de natuur: fluor dat zorgt voor een goede staat van onze tanden en botten, jood dat noodzakelijk is voor de productie van schildklierhormonen, en seleen dat helpt om depressies te voorkomen. Bovendien zijn ze ook rijk aan vitamines uit de B-groep.

  • Octopussen bevatten talrijke aminozuren, waaronder leucine, dat verantwoordelijk is voor de opbouw van spiermassa, en tryptofaan dat een invloed heeft op ons humeur. Bovendien hebben ze heel wat vitamine A, B6 en B12 en ook koper, seleen en ijzer.

Zoals je ziet wordt de Japanse keuken niet zonder reden als de gezondste beschouwd. Daarom is het de moeite waard om je door deze keuken te laten inspireren en je dieet te variëren. Dit zorgt vast en zeker voor positieve effecten in de toekomst.Bronnen:

M. Booth “Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii.” (Sushi en al de rest. Smaken van Japan), vertaling Magdalena Rabsztyn, Warschau, Grupa Wydawnicza PWN, 2013

R. Ross Watson, V.R. Preedy “Dietary Interventions in Liver Disease. Foods, Nutrients, and Dietary Supplements” (Voedingsinterventies bij leverziekten. Voeding, nutriënten en voedingssupplementen), 2019

M. Moraszczyk „Kuchnia japońska – najzdrowsza dieta na świecie” (De Japanse Keuken - het gezondste dieet ter wereld) (raadpleegbaar op:
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/w-kuchni/kuchnia-japonska-najzdrowsza-dieta-na-swiecie-aa-AZFP-ck2B-QMjZ.html)

Owoce morza – właściwości, skład i rodzaje owoców morza (Zeevruchten - eigenschappen, samenstelling en soorten zeevruchten)
(raadpleegbaar op: https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/owoce-morza-wlasciwosci-sklad-i-rodzaje-owocow-morza,23597.html#zalety-zdrowotne-owocow-morza)

Owoce morza – dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje (Zeevruchten - voordelen, voedende eigenschappen, soorten)(raadpleegbaar op: https://zywienie.abczdrowie.pl/ryby-i-owoce-morza)

Kuchnia japońska, a zdrowie. Zasady japońskiej diety (De Japanse keuken en gezondheid. De regels van het Japanse dieet) (raadpleegbaar op: https://www.oyakata.com.pl/ksiega-mistrza-oyakata/kuchnia-japonska/kuchnia-japonska-a-zdrowie-zasady-japonskiej-diety)