Het laden ...

Weerstand opbouwen in de zomer

De langverwachte zomer komt steeds dichterbij, en samen met de zomer komt ook een tijd van verademing na de bijzonder moeilijke lente van 2020. We komen steeds vaker buiten en mogen geleidelijk ook weer familie en vrienden ontmoeten. Laten we echter niet vergeten om regelmatig onze weerstand te versterken, want het is niet uitgesloten dat het coronavirus in de herfst met verdubbelde kracht toeslaat. Hoe kunnen we in de zomer onze weerstand opbouwen? Lees dit artikel!

De meeste prognoses voorspellen een nieuwe golf besmettingen in het najaar, terwijl we dan ook heel wat infecties kunnen verwachten die door andere virussen en bacteriën worden veroorzaakt. In dit artikel beschrijven we hoe we het risico op besmetting met het virus kunnen beperken en hoe we de kans kunnen verhogen om infecties minder ernstig te laten verlopen, als we er dan toch een opdoen.

De laatste tijd hebben we allemaal een snelcursus hygiëne doorlopen en deze regels zullen ons nog jarenlang, en misschien zelfs voor altijd blijven vergezellen. We hebben geleerd om gezond te eten of hebben toch ten minste kennis gemaakt met de regels voor rationele voeding. We hebben geleerd om groenten in te leggen, brood te bakken en snoep zonder suiker te maken. Sommigen van ons zijn echter vergeten dat een dagelijkse portie lichaamsactiviteit ook noodzakelijk is. De komende zomer is een ideale gelegenheid om onze achterstand in te halen, frisse lucht in te ademen en wat vitamine D, de zonnevitamine, in te slaan. Dit helpt allemaal om ons lichaam te versterken en voor langere tijd weerstand op te bouwen!

Zomeractiviteiten

De huidige situatie spoort ons aan om vaker onze fiets te nemen. We kiezen voor dit vervoermiddel omdat het aanzienlijk veiliger is dan het openbaar vervoer. Naar het werk fietsen is een perfecte dagelijkse dosis lichamelijke inspanning, maar we halen het meeste voordeel uit beweging in open lucht als de lucht echt zuiver is. Daarom kiezen we bij voorkeur groene zones, bossen of kustgebieden om er te joggen, aan nordic walking te doen, lange fietstochten te maken of te voetballen. Zulke activiteiten versterken niet enkel onze spieren, maar hebben ook een positieve invloed op onze longen. Zwemmen is ook een goed idee, en laten we ons niet afschrikken door de koude Noordzee. Door ons lichaam te harden versterken we ons immuunsysteem.

De zonnevitamine

Laten we genieten van de zon, want dankzij de zon wordt vitamine D, die moeilijk in voldoende hoeveelheden via voeding in te nemen is, in onze huid gesynthetiseerd. Vitamine D is hoofdzakelijk terug te vinden in vis zoals paling, zalm of makreel en in eieren en zuivelproducten, maar de hoeveelheden blijven beperkt. Zoals we allemaal weten, heeft vitamine D niet enkel een invloed op de gezonde ontwikkeling van onze botten en de werking van ons zenuwstelsel, maar helpt ook om weerstand op te bouwen. Een verhoogde dosis vitamine D is in het bijzonder aan te bevelen bij bijvoorbeeld auto-immuunziekten, diabetes en allerlei vormen van kanker.

Hoe kunnen we onze darmen helpen?

Immuniteit is ook nauw verbonden met een goede darmflora, en in de zomer kunnen we de staat van onze darmflora aanzienlijk verbeteren. Behalve probiotica die we terugvinden in ingelegde groenten, yoghurt en kefir, en prebiotica zoals look en ui, die we het hele jaar door zouden moeten nuttigen, hebben we in de zomer ook verse groenten en fruit voorhanden, die een positieve invloed hebben op onze darmen. Het is daarom aan te raden om veel tomaten, paprika, veldbonen, zuring, spinazie, bosbessen, aardbeien en pruimen te eten. De vezels die erin terug te vinden zijn, hebben een positieve invloed op de darmen en de vitamines en mineralen versterken de weerstand van ons lichaam. Ongezonde gewoontes en verslavingen zetten we beter opzij. We roken beter geen sigaretten en drinken ook niet te veel alcohol. Genotsmiddelen vernietigen vitamines en spoorelementen en spoelen ze weg uit ons lichaam. Deze vitamines en spoorelementen zijn echter onontbeerlijke voor een goede werking van ons afweersysteem.

Het is wel volop zomer, maar vergeet niet om afstand te houden

Het mooie weer ontslaat ons niet van onze verantwoordelijkheid om onze eigen gezondheid en die van anderen te beschermen. We mogen niet vergeten om de regels voor social distancing na te leven, een maskertje te dragen in openbare plaatsen en gesloten ruimtes zoals winkels en publieke gebouwen, en om alle richtlijnen na te leven. Bij dit mooie weer verliezen we te gemakkelijk onze waakzaamheid, en dat mogen we ons momenteel niet veroorloven.Bronnen:

Jarosz M. [red.]: Normy żywienia dla populacji Polski (Voedingsnormen voor de populatie in Polen). Instytut Żywności i Żywienia (Instituut voor Voedingsmiddelen en Voeding), Warschau, 2017 https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf

Dymarska E., Czynniki modelujące układ immunologiczny człowieka (Factoren die het immuunsysteem van de mens moduleren), Zeszyty Naukowe Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy (Wetenschappelijke Geschriften van de Hogere Witelon-Staatsberoepsschool te Legnica), nr. 19(2)/2016